Maandag 14 december, 20:00, De Balie, kenniscafé over “Hogere kaartenkunde”

[In Dutch]

Maandag 14 december om 20:00 in De Balie is er een kenniscafé over “Hogere kaartenkunde”. Ik zit in het panel en zal het hebben over de invloed van locatieve media op cartografische representaties.

We maken al eeuwenlang kaarten, om landsgrenzen vast te leggen of veilige routes aan te geven. Een kaart is een model van de werkelijkheid, en het terrein van een fascinerende tak van wetenschap: Cartografie.

Kaarten vormen de weerslag van sociale en politieke keuzes, die vervolgens hun eigen waarheid gaan vormen. Zo is de Perzische Golf niet overal in de wereld de Perzische Golf, ziet de wereld er op z’n kop of met China als middelpunt opeens heel anders uit en lijken kaarten tegenwoordig minder compleet te worden door een toenemend aantal ‘witte vlekken’…

Martijn van Calmthout gaat in gesprek met cartograaf Ferjan Ormeling, met Henk van Houtum, hoofd van het Nijmegen Centre for Border Research, Radboud Universiteit en met Michiel de Lange, promovendus aan de faculteit van Wijsbegeerte in Rotterdam.

Zoals elk KennisCafé zijn ook columnisten Maarten Keulemans en Jelle Reumer van de partij.

Het KennisCafé is een coproductie van De Balie, De Volkskrant, KNAW en Science Center NEMO.

Meer info: http://www.debalie.nl/artikel.jsp?podiumid=politiek&articleid=327853

flyer-hogerekaartenkunst-1.jpg

Leave a Reply